Mediation

Mediation

Mediation is een gestructureerd proces waarbij ik als neutrale derde partij, de mediator, betrokken ben om je te helpen. Ik help jou en je ex-partner bij het bereiken van de meest passende oplossingen voor de afwikkeling van de scheiding en het ouderschapsplan. Ik bied je net wat meer dan traditionele mediation, namelijk de optie om apart van elkaar de mediationsessies bij te wonen en de optie om op elk moment van de mediation praktische suggesties of een juridisch (bindend) advies aan te vragen. Zo wordt jouw mediation gegarandeerd een succes! 

    1. Intakegesprek: Tijdens het eerste gesprek, ook wel het intakegesprek genoemd, maak ik kennis met jou en je ex-partner en bespreken we wat jullie nodig hebben. Hierbij worden jullie wensen en behoeften in kaart gebracht en wordt besproken op welke manier mediation geschikt is voor jullie unieke situatie. Tijdens deze eerste bijeenkomst wordt de mediationovereenkomst getekend. 
    2. Mediationsessies: In de daaropvolgende mediationsessies ondersteun ik je bij het vinden van oplossingen. Tijdens deze sessies wordt er actief geluisterd, vragen gesteld en worden standpunten en belangen besproken. Ik begeleid je alleen in het proces, dus de oplossing is echt van jou. Natuurlijk houd ik je scherp, zodat je zo min mogelijk te maken krijgt met onverwachte uitkomsten. 
    3. Praktische suggesties en juridisch (bindend) advies: Als je niet overal uitkomt, dan is dat geen enkel probleem. Je mag mij altijd vragen om creatieve suggesties, waarbij ik mij laat inspireren door de kansen en uitdagingen uit de dagelijkse praktijk van gescheiden ouders. Ook heb je bij mij de optie om mijn expertise in te zetten, waardoor ik je mediation met een gegarandeerde uitkomst kan bieden. Waar je bij traditionele mediation eindeloos door blijft praten, of zelfs de mediation beëindigt om naar de rechtbank te gaan, bied ik de optie van een juridisch (bindend) advies en kan je door.
    4. Afspraken vastleggen: Wanneer jullie tot overeenstemming zijn gekomen, dan worden de afspraken vastgelegd in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant of een ouderschapsplan. Tijdens de laatste sessie worden de afspraken getekend en is de eerste stap gezet naar een nieuwe start.
    5. Evaluatie ouderschapsplan: Als jullie een ouderschapsplan hebben opgesteld tijdens de mediation, dan vindt na 3 maanden een evaluatie plaats. Hierbij wordt gekeken of de afspraken nog steeds voldoen aan alle behoeften. Indien nodig kunnen er op dat moment aanpassingen worden gedaan.