Hypotheek na Scheiding: Een Overzicht

Hypotheek na Scheiding: Een Overzicht

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis, vooral als er een gezamenlijke woning in het spel is. Als ouders met minderjarige kinderen overwegen te scheiden, rijzen er vaak vragen over het huis en de bijbehorende hypotheek. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het overnemen van de hypotheek na een scheiding en geven we inzicht in de juridische en financiële implicaties.

Eigendomsverdeling bij Scheiding

Als je voor 2018 in gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden hebt, ben je waarschijnlijk ieder voor 50% eigenaar van de woning. Dit geldt ook als je na 2018 in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden hebt, en de woning is gemeenschappelijk bezit.

Als je op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden hebt, of samenwoont, kan de eigendomsverdeling variëren en is het belangrijk deze informatie terug te vinden in je koopakte, samenlevingscontract, of schuldbekentenis.

Hypotheek Afsluiten om in de Woning te Blijven

Wanneer een van de partners in de woning wil blijven, moet deze meestal de helft van het huis van de ex-partner kopen. Dit vereist vaak het afsluiten van een nieuwe hypotheek, waarbij de regels anders kunnen zijn dan bij de oorspronkelijke hypotheek.

Regels bij het Afsluiten van een Nieuwe Hypotheek
  • De maximale hypotheek bedraagt 100% van de woningwaarde.
  • Verplichte aflossing in 30 jaar annuïtair of lineair voor hypotheekrenteaftrek.
  • Aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde.
  • Bij een hypotheek van vóór 2013 kun je overwegen deze over te sluiten onder de oude voorwaarden.
Begunstigde Overlijdensrisicoverzekering Wijzigen

Na de scheiding is het essentieel om de begunstigde van een eventuele overlijdensrisicoverzekering te wijzigen. Dit voorkomt complicaties en zorgt ervoor dat de uitkering overeenkomt met de gewijzigde situatie.

Hypotheekverstrekker en Uit Hoofdelijke Aansprakelijkheid

Blijft een van beiden in de woning wonen, dan moet de hypotheekverstrekker één van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Geldverstrekkers beoordelen dit vaak als een nieuwe hypotheek, waarbij inkomen en lasten opnieuw worden bekeken.

Explain-regeling voor Flexibiliteit

In gevallen waarin strikte hypotheeknormen niet toereikend zijn, kan de explain-regeling worden toegepast. Dit biedt hypotheekverstrekkers de mogelijkheid af te wijken van standaardnormen bij echtscheiding of relatiebreuk.

Samen Eigenaar Woning na Scheiding

Als ex-partners blijven jullie voorlopig samen eigenaar van de woning. Hierbij is het belangrijk de afspraken over de rentebetaling duidelijk vast te leggen.

Huis Verkopen na Echtscheiding

Een andere optie is om de woning te verkopen na de scheiding. De opbrengst wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen, en beide ex-partners moeten een nieuwe hypotheek afsluiten. Bij overwaarde moet rekening worden gehouden met de eigenwoningreserve.

Belastingadvies bij Scheiding

Belastingregels bij scheiding kunnen complex zijn. Het is daarom verstandig om bij een scheiding een belastingadviseur te raadplegen, vooral wanneer er sprake is van overwaarde of restschuld.

Scheiden brengt vele uitdagingen met zich mee, en het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en gevolgen met betrekking tot de hypotheek. Voor professioneel advies en begeleiding bij een scheiding kunnen ouders met minderjarige kinderen terecht bij MediationGarantie, waar we klaarstaan om te helpen bij elke stap van dit proces. Neem nu contact op.

Geen reactie's

Geef een reactie