Ontbinden van een Geregistreerd Partnerschap: Informatie en Stappen

Ontbinden van een Geregistreerd Partnerschap: Informatie en Stappen

Het besluit om een geregistreerd partnerschap te beëindigen, is een ingrijpende stap waarbij verschillende juridische aspecten komen kijken. Of u nu zonder rechter kan ontbinden of via een juridische procedure met minderjarige kinderen, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over het proces. In dit artikel bespreken we de stappen, kosten en gevolgen van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.

Ontbinding Zonder Rechter: Overeenstemming en Mediation

Voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zonder rechterlijke tussenkomst is het noodzakelijk dat u en uw partner het eens zijn over de beëindiging. Indien er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn, kan dit zonder rechter worden afgehandeld. In dit geval hebt u de keuze om een  advocaat of notaris in te schakelen om de afspraken vast te leggen, zoals partneralimentatie en pensioen. Deze afspraken worden verder geformaliseerd in een beëindigingsovereenkomst.

Als er echter sprake is van onenigheid, kan mediation een waardevol instrument zijn. Een mediator kan u helpen om tot overeenstemming te komen, zelfs in complexe situaties waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn.

Ontbinding Via de Rechter: Procedure en Tijdlijn

In gevallen waarin overeenstemming niet mogelijk is, moet een advocaat de rechter benaderen om het geregistreerd partnerschap te beëindigen. Dit is vooral van toepassing als er meningsverschillen zijn over zaken zoals alimentatie en wanneer er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Het is noodzakelijk om een ouderschapsplan toe te voegen aan het verzoek aan de rechter.

Of u nu gezamenlijk of individueel het verzoek indient, de advocaat zorgt ervoor dat beide partners op de hoogte zijn. Na een succesvolle uitspraak van de rechter wordt de beëindiging bij de burgerlijke stand ingeschreven. Deze inschrijving vindt plaats binnen 6 maanden na de uitspraak.

Inschrijving en Melding bij de Gemeente

Wanneer het geregistreerd partnerschap zonder rechter is ontbonden, stuurt uw advocaat of notaris de uitkomst naar de burgerlijke stand, wat binnen 3 maanden wordt afgerond. Bij een rechterlijke uitspraak gebeurt dit binnen 6 maanden. Na deze inschrijving ontvangt u bericht van uw advocaat of notaris over de voltooide ontbinding.

Het is belangrijk om de ontbinding van het partnerschap ook bij de gemeente te melden. Meestal neemt de advocaat deze taak op zich, maar u kunt het ook zelf doen. Voor specifieke informatie hierover kunt u contact opnemen met de betreffende gemeente.

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is een complex proces, maar met de juiste informatie en ondersteuning kunt u deze fase met meer begrip en controle doorlopen. Bij MediationGarantie streven we ernaar om ouders met minderjarige kinderen te begeleiden en te ondersteunen bij het vinden van de beste oplossingen voor hun situatie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een consultatie te plannen.

Geen reactie's

Geef een reactie